Menu

Budućnost

Projekt izgradnje žičare Učka, koji će povezati obalu gotovo s vrhom Učke nastavak je dosadašnjih napora na dizanju kvalitete i ponude usluga turističkih područja Hrvatske s vrlo dugom tradicijom turizma i destinacijskog menadžmenta, Primorsko-goranske i Istarske županije.

 

Učka je turističko odredište s organiziranim brojnim rekreativnim i sportskim aktivnostima (planinarenje, brdski biciklizam, slobodno penjanje i paraglajding).
Savršeni 360 pogled koji se pruža s njenog vrha svakom će ljubitelju avanture i fotografije pružiti nevjerojatan doživljaj. Kvarner, Istra s druge strane i pogled koji za povoljnih vremenskih prilika puca čak i do talijanske obale samo su jedan od razloga zašto bi svatko barem jednom trebao doći na vrh Učke.
Upravo će projekt Žičare Učka, omogućiti da ovaj doživljaj, jedinstven u svojoj ljepoti, bude dostupan svima. I to na ekološki prihvatljiv način. Žičara će tako postati prepoznatljiv proizvod regije koji ne samo što utječe na produljenje turističke sezone već će osigurati da prirodna baština, a osobito Učka postane dostupna svima, a ne samo planinarima i avanturistima, već i invalidima, djeci, starijim osobama.
 


 

Istovremeno, projekt će brinuti o očuvanju prirodnih bogatstava i baštine uslijed smanjene emisije stakleničkih plinova zbog upotrebe nezagađujućih prijevoznih sredstava.
Žičara će povezati Medveju, turističko mjesto na Kvarnerskoj obali sa tri kilometra dugom uvalom i 800 metara dugačkom šljunčanom plažom koja se smatra jednom od ljepših u kvarnerskom zaljevu sa vrhom Vojak (1.401 m), najvišim vrhom planinskog lanca Učka i cijelog istarskog poluotoka . Planirana stanica u podnožju u Medveji nalaziti će se na samom kraju kampa Medveja dok će se stanica na vrhu nalaziti će se na 1.349,5 m nadmorske visine, malo udaljena od glavnog vrha planinskog lanca Učke Vojaka.

 

• Ukupna dužina žičare iznositi će 4,866 kilometara
• Osim stanica u podnožju i na vrhu, duž trase će biti izgrađeno pet tornjeva
• Odabrana je povratna žičara sa dvije kabine svaka kapaciteta 60 putnika (s ukupnim kapacitetom od 350 putnika po satu)
• Žičara će putovati brzinom od 10 metara u sekundi – izlet će trajati 8 – 9 minuta
• Dvije kabine će putovati na dvije nezavisne pruge

 

Nakon vožnje koja će mnogima zasigurno oduzeti dah i rezultirati stotinama selfiea, posjetitelji će stići na vrh Učke gdje će ih dočekati brojni ugostiteljski , zabavni i rekreativni sadržaji. Jedan od aduta sigurno će biti panoramski restoran gdje će svi ljubitelji hrane i pića uz vrhunsku selekciju lokalnih i regionalnih proizvoda moći uživati u gastronomskim delicijama. A sve uz Kvarnerski zaljev na dlanu.