Menu

Predstavljanje projekta Žičara Učka na Vijeću Općine Lovran

Projekt Žičare Učka dana 25.lipnja predstavljen je vijećnicima Općinskog vijeća Općine Lovran na čelu s načelnikom Općine Bojanom Simoničem, u Kinu Sloboda Lovran, poštujući sve trenutno važeće epidemiološke mjere. Prezentaciju projekta održao je Milorad Stanić, iz odvjetničkog ureda „Stanić&partneri“,  a govorila je o dosada postignutoj prvoj fazi projekta, najavila drugu nakon građevinske dozvole koja se očekuje, kao i brojne projekcije turističke i ekonomske uspješnosti, u prvom redu povrata investicije po stvaranju ovog novog turističkog proizvoda.

 

Ideja o žičari Učka, povijesna je ideja stara preko 150 godina, a službeni podaci o tome govore u dokumentima koji se čuvaju u Državnom arhivu u Rijeci.

 

Kako od povijesne ideje koja ulazi u domenu prave storytelling interpretacije stvoriti dobar, prestižan turistički proizvod koji će prvenstveno turistima s Kvarnera i Istre pružiti novu mogućnost doživljaja i povezati planinski s morskim turizmom, pitanje je koje traži detaljan odgovor. Odgovor potkrijepljen s nizom stručnih podataka iz  obavljenih studija, koje moraju pratiti projekt poput ovog i koji prethode izdavanju građevinske dozvole, što predstavlja novi korak u realizaciji ovog stoljetnog turističkog sna, čiji je osnovni cilj stvaranje novog turističkog proizvoda.

 

Milorad Stanić izložio je sve elemente i scenarije isplativosti ove investicije, koja u osnovi vrijedi 26,5 miliona eura, od čega je previđena investicija žičare 14 miliona eura. Govorilo se o projekciji boravaka turista, pri čemu jači promet gostiju jača ekonomsku održivost projekta, a kao jedan od izvora financiranja, uz sve dosadašnje i buduće udjelničare, mogućnost predstavljaju i EU fondovi.

 

Projekcija isplativosti investicije je vršena i na osnovi cijene karte, koja bi iznosila 10 eura i bila znatno povoljnija od cijena ostalih karata žičara poput Dubrovnika 24 € i Lago di Garda 22 €. S tim da na vrhu tih destinacija nema dodatnih sadržaja, koje će na vrhu Vojak predstavljati dodatnu atraktivnu ponudu, uključujući restoran s lokalnim specijalitetima.
Nakon prezentacije otvoren je prostor za pitanja, odgovore i prijedloge, uz zajednički zaključak da je projekt izgradnje žičare Učka, koji će povezati morsku obalu  s vrhom Učke, predstavlja veliki izazov koji jedino zajedničkim snagama i uz podršku Primorsko goranske županije možemo ostvariti.

 

I predstavlja nastavak  dosadašnjih napora na podizanju kvalitete i ponude, uz stvaranje nogo  turističkog proizvoda,  koji bi dosadašnji boravak turista, u prosječnom trajanju od  4 do 5 dana mogao produžiti za još jedan dan, ali i ojačati image  stoljetne tradicije turizma i suvremenog destinacijskog menadžmenta Primorsko-goranske i Istarske županije.