Menu

Povijest

Ideja o gradnji žičare stara je gotovo 150 godina, a za nju saznajemo iz povijesnih dokumenata koji se nalaze u Državnom arhivu u Rijeci, u kojima je davne 1873. godine zabilježeno da postoji težnja za osvajanjem vrhova Učke. Potom se planina Učka spominje u arhivskim dokumentima iz 1884. godine u kojima se govori o gradnji hotela Kvarner. Tada je ujedno uvedena parobrodarska linija koja je povezivala Opatiju s Rijekom, a potom se svakodnevnom linijom kretalo za Zagreb i Budimpeštu. Iste godine počinju prvi veliki turistički posjeti i izleti na planinu, stoga se počelo razmatrati kako planinu Učku povezati s liburnijskom obalom i tako je učiniti pristupačnijom izletnicima.

 

 

Tih godina Opatija postaje poznato europsko turističko središte, razvija se visoki turizam, grade se elitni hoteli i gosti žele u potpunosti uživati u prirodnim ljepotama i čarima ovoga kraja. Kreću i prvi konkretni prijedlozi za povezivanje morske obale i planinske ljepotice imena Učka i predlaže se zupčasta željeznica.

Nakon izrade studije i svih tehničkih priprema gradnja se povjerava Konzorciju za izgradnju koji je s realizacijom počeo 1912. godine. Međutim, sve staje 1914. godine kada započinje Prvi svjetski rat te je nastavak gradnje onemogućen nestankom Austro-ugarske monarhije i ekonomskim poteškoćama.

Zahvaljujući razvoju brdskih željeznica tijekom rata, zupčastu zamjenjuje žičana željeznica, odnosno žičara koju tom prilikom predlažu Talijani. Prema njihovom projektu žičara bi se uspinjala od Opatije na Učku, ali ne do samog vrha Učke – Vojaka, već bi izletnici trebali pješačiti još 183 metra do najviše točke i veličanstvenog vidikovca koji se tamo nalazi. Međutim, ni taj se prijedlog nije realizirao, a razlog nije u potpunosti poznat.

Povijest – Božidar Ekl

Od tada do danas prošlo je mnogo godina, a iako je bilo još nekoliko ideja o povezivanju Učke i Opatijske rivijere, stjecajem okolnosti do toga nije došlo. Ljepotica Učka okružena svojom baršunastom zeleni ponosno stoji nad morskim plavetnilom Kvarnera, privlačna oku promatrača, ali i brojnim izletnicima i turistima. Nakon toliko godina čekanja, dočekat će žičaru koja će je napokon povezati s morskom obalom i plavetnilom Kvarnera, a posjetiteljima pružiti nezaboravne trenutke panoramske vožnje, uživanja u planinskom podneblju i bajkovitom pogledu.